Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

Διατροφικά σφάλματα των αθλητών.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθεις για να μην… πάθεις τα βασικά διατροφικά σφάλματα στα οποία συχνά υποκύπτουν τόσο οι ποδηλάτες όσο και όλοι οι αθλητές. Διάβασε, ενημερώσου και απόφυγε τις διατροφικές συνήθειες που ενώ φαίνονται αθώες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο την απόδοσή σου και την υγεία σου. Φάε σωστά λοιπόν και προπονήσου έξυπνα.

ΤΑ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
Ήρθε η ώρα να αλλάξεις τις συνήθειές σου! Οργανώσου και σταμάτησε να αγνοείς τις επιστημονικές επισημάνσεις που ξεκάθαρα τονίζουν ότι ένα γεύμα ή σνακ πριν την προπόνηση ή τον αγώνα μπορεί να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει στη βέλτιστη απόδοση! Οργάνωσε την καθημερινότητα και το χρόνο σου, ώστε το πρωινό (κατά πολλούς το βασικότερο γεύμα της ημέρας) καθώς και όλα τα μικρογεύματα και σνακ να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σου.

Ξέχασε κάποιες εσφαλμένες οδηγίες για την αποφυγή του πρωινού. Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα φρούτο, μία φέτα ψωμί ή μία κούπα γιαούρτι/γάλα με δημητριακά.
Δώσε έμφαση σε φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες και ανακάλυψε τις τροφές που σου ταιριάζουν περισσότερο, δε σε φουσκώνουν και σε βοηθούν να βγάλεις τα
χιλιόμετρα της προπόνησης με επιτυχία.


ΖΩ ΜΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ!Υδατάνθρακες : η βάση της διατροφής του αθλητή ! Τόσα και τόσα επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύματα τονίζουν τα οφέλη και την αξία των υδατανθράκων στην αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου, στην καθυστέρηση της μυϊκής κόπωσης και στηβελτίωση της αθλητικής απόδοσης
Οι επισημάνσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγούν κάποιους ποδηλάτες σε υπερκατανάλωση υδατάνθρακων, αγνοώντας τις σχετικές επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν ότι η υπερβολική πρόσληψη οδηγεί σε αύξηση των τριγλυκεριδίων και φυσικά του σωματικού λίπους. Άφησε λοιπόν τις υπερβολές στην άκρη και ακολούθησε ένα διαιτολόγιο που να καλύπτει τις προσωπικές σου ανάγκες και να περιλαμβάνει τον κατάλληλο συνδυασμόυδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών . Να θυμάσαι ότι η κατάλληλη και σωστή διατροφή είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά και θα σου δώσει ένα ακόμα πλεονέκτημα για την κατάκτηση του προσωπικού σας στόχου! 


ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ Αντίθετα με τα πιστεύω της πλειοψηφίας των ποδηλατών για μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά , το λίπος πρέπει να αποτελεί απαραίτητο και αναντικατάστατο κομμάτι της διατροφής του αθλητή. Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως κατά τη διάρκεια ενός αγώνα αντοχής πχ 90 χλμ., όταν τα αποθέματα υδατανθράκων εξαντλούνται, ο οργανισμός θα στραφεί προς το λίπος για ενέργεια . 
Παράλληλα, ο αποκλεισμός του από τη διατροφή φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και να επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κατανάλωσε λοιπόν λίπος άφοβα υπό τη μορφή των λεγόμενων μονοακόρεστων και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (τα καλά λίπη) και αποφύγετε τρανς λιπαρά οξέα και περιορίστε τα κορεσμένα (ζωικά). Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η κατανάλωση λιγότερο από 20% λίπους στο ημερήσιο διαιτολόγιο του αθλητή μπορεί να
βελτιώσει την απόδοσή του. 


ΤΡΩΩ ΟΠΟΤΕ ΘΥΜΑΜΑΙΣτόχος του ποδηλάτη μετά από μία κουραστική διαδρομή ή έναν αγώνα είναι η επίτευξη της βέλτιστης αποκατάστασης, δηλαδή της επαναφοράς του σώματος σε ισορροπία, ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένο για την επόμενη προπονητική ή αγωνιστική διαδικασία. Μιλώντας για ισορροπία αναφερόμαστε κυρίως στην αναπλήρωση των αποθηκών μυϊκού γλυκογόνου και στην επισκευή των μυϊκών μικροβλαβών.

Η διαδικασία ανασύνθεσης του μυϊκού γλυκογόνου επιταχύνεται στο μέγιστο, όταν το συντομότερο δυνατό μετά το τέλος της άσκησης ακολουθεί η ταυτόχρονη πρόσληψη
υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε αναλογία 2-4 μέρη υδατάνθρακες προς 1 μέρος πρωτεΐνης.


ΧΑΝΩ ΒΑΡΟΣ ΟΠΩΣ ΝΑ’ ΝΑΙ 
Πολλοί ποδηλάτες, προκειμένου να μειώσουν το σωματικό τους βάρος και λίπος , συχνά εφαρμόζουν διάφορες περίεργες και υποτίθεται ψαγμένες διατροφικές πρακτικές. Θεωρώντας ότι έχουν ανακαλύψει την τέλεια δίαιτα, παρασύρονται σε ανορθόδοξες μεθόδους ξεχνώντας τη σημασία και την αξία ενός ισορροπημένου και πλούσιου σε επιλογές διαιτολογίου. Ακολουθούν λοιπόν συμβουλές αμφιβόλου επιστημονικής προέλευσης, αποκλείοντας συχνά από τη διατροφή τους βασικές ομάδες τροφίμων (πχ γαλακτοκομικά).
Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι, ότι τόσο για μία δραστήρια γυναίκα όσο και για ένα δραστήριο άντρα συστήνεται η ελάχιστη κατανάλωση 1500 και 1800θερμίδων την ημέρα, αντίστοιχα. Οργάνωσε το διατροφικό σου πλάνο ώστε να περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα, επέλεξε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακεςπίνε άφθονα υγρά και ακολούθησε τις κατάλληλες διατροφικές πρακτικές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος τηςπροπόνησης ή του αγώνα, προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την απόδοση και την αποκατάστασή σου. Σκέψου ότι ένας ποδηλάτης που τρέχει στο γύρο της Γαλλίας για να μη χάνει βάρος χρειάζεται μερικές φορές και 7.000 θερμίδες την ημέρα.


ΖΩ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΦΑΓΗΤΟ
Πολλοί είναι οι ποδηλάτες που προκειμένου να υπερκαλύψουν τις απαιτήσεις τους σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά υιοθετούν μία διατροφή με βάση τα συμπληρώματα. Θεωρώντας πως έτσι μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια τη θερμιδική τους πρόσληψη και να εξοικονομήσουν χρόνο αρκούνται στη λήψη μιας πολυβιταμίνης ή ενός συμπληρώματος αφήνοντας στην άκρη το φαγητό.
Ωστόσο, οι σαλάτες, τα φρούτα, τα δημητριακά, το κρέας, οι αμυλούχες τροφές, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί αποτελούν αναντικατάστατες διατροφικές επιλογές. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η λήψη μιας πολυβιταμίνης και μίαςπρωτεϊνικής μπάρας , μόνο συμπληρωματικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν, καθώς προορίζονται για να καλύψουν συγκεκριμένες ελλείψεις και όχι όλη την γκάμα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.


ΣΤΕΓΝΩΣΑΠολλοί είναι οι ποδηλάτες που αφήνουν μεγάλα διαστήματα της ημέρας να περάσουν χωρίς να πιουν καθόλου νερό ή που απλώς πίνουν μόνο όποτε διψούν. Και όμως, η δίψα δεν αποτελεί καλό δείκτη για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται κατά την προπόνηση.
Πλήθος ερευνών έχουν δείξει πως οι αθλητές που κατανάλωναν υγρά με γνώμονα τη δίψα είχαν αφυδατωθεί σε σχέση με άλλους που έπιναν κατά τακτά χρονικά
διαστήματα ακόμα και χωρίς να διψούν. Προπονήσου λοιπόν στο να πίνεις άφθονα υγρά
προκειμένου να γλιτώσεις από καταστάσεις που προκαλεί η αφυδάτωσηόπως είναι η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, οι μυϊκές κράμπες, οι θερμικές διαταραχές και φυσικά η μείωση της απόδοσης. Μην ξεχνάς να καταναλώνεις υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση, ακόμη και όταν δε διψάς.Εκτός από το νερό, μια ακόμη καλή επιλογή είναι και τα αθλητικά ποτά, που περιέχουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες και συμβάλλουν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: