Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Τεστοστερόνη: Ότι χρειάζεται να ξέρεις για την “ανδρική ορμόνη”

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. Στους άνδρες η τεστοστερόνη εκκρίνεται κυρίως στους όρχεις και λιγότερο σε μικρούς αδένες. Είναι η κύρια αρσενική φυλετική ορμόνη και χρησιμοποιείται και σαν στεροειδές αναβολικό. Είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση της λίμπιντο ενώ το ανδρικό σώμα παράγει σαράντα με εξήντα φορές μεγαλύτερη ποσότητα από ότι το γυναικείο. Η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα είναι χαμηλή κατά την παιδική ηλικία, όμως με την έλευση της εφηβείας αυξάνεται ραγδαία. Η τεστοστερόνη ελέγχει τον σχηματισμό των αντρικών χαρακτηριστικών του φύλου και την ανάπτυξή τους. 

Τι προκαλεί η έλλειψή της
Στην πτώση των επιπέδων της (αλλά και των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης) οφείλονται η μείωση της μυϊκής μάζας και της πυκνότητας των οστών, η αύξηση του σωματικού λίπους, ενώ τα χαμηλά επίπεδά της συχνά συνδέονται και με άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, κούραση και αλλαγές στα επίπεδα της χοληστερίνης. Παρουσιάζεται επίσης μείωση της αντοχής, της δύναμης, της τριχοφυΐας στο σώμα, και της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ διαταράσσεται η στυτική λειτουργία. Ταυτόχρονα, αλλάζει η κατανομή του λίπους στο σώμα τους και γίνεται ανάλογη με αυτήν των γυναικών. 

Πως μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ουσιών (ναρκωτικά, στεροειδή, ηρεμιστικά), η παχυσαρκία, η σωματική εξάντληση, το στρες. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι είναι μη αναστρέψιμοι, όπως η φυσική πτώση των επιπέδων της, που ξεκινά σταδιακά στους άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδά της είναι πχ η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων σιδήρου στον οργανισμό, κάποιος τραυματισμός ή μόλυνση στους όρχεις, τα χρόνια νοσήματα (πχ. Νεφρική ανεπάρκεια), αλλά και η λήψη φαρμάκων, όπως της κορτιζόνη και πολλών κατηγοριών αντιυπερτασικών. 

Φαρμακοδιέγερση - ντοπάρισμα
Ακόμα και μικρές δόσεις τεστοστερόνης που χορηγούνται για σύντομα χρονικά διαστήματα αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και τις επιδόσεις των αθλητών, Οι χαμηλές δόσεις και η σύντομη χρήση αυξάνουν την πιθανότητα να μην εντοπιστούν ορισμένοι από τους αθλητές που ντοπάρονται με τεστοστερόνη. Η χρήση της γίνεται κυρίως με ενδομυϊκή ένεση η οποία οδηγεί σε υπερφυσική αύξηση της μυϊκής μάζας, στην αύξηση ενέργειας και σε εντυπωσιακή απώλεια σωματικού λίπους. 

Αναπόφευκτες παρενέργειες
Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, φαλάκρα, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης 

Τεστοστερόνη και σεξ
Η σεξουαλική επιθυμία έχει άμεση σχέση με τα ανδρογόνα και κυρίως με τη τεστοστερόνη. Η λίμπιντο προκαλεί σεξουαλικές σκέψεις, επηρεάζεται από ψυχολογικά ερεθίσματα και αποτελεί κινητήρια δύναμη στην ανεύρεση σεξουαλικής συντρόφου. Η τεστοστερόνη είναι ο βασικός παράγοντας σεξουαλικής ορμής στον άνδρα όπως και στη παραγωγή σπερματοζωαρίων. 

Φυσικοί τρόποι αύξησης τεστοστερόνης
1. Δυνατή προπόνηση με αντιστάσεις
2. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο (στρείδια, κόκκινο κρέας, συκώτι, γαλόπουλα, γιαούρτι)
3. Τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά όπως τα θαλασσινά
4. Χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους
5. Λήψη βιταμίνης c
6. Λιγότερο στρες
7. Έντονη σεξουαλική δραστηριότητα
8. 6-8 ώρες ύπνο
9. Αποφυγή της υπερπροπόνησης 


Δεν υπάρχουν σχόλια: