Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Άσκηση και Στρες: Κινηθείτε για να διαχειριστείτε το στρες

Κάνοντας οποιαδήποτε μορφή άσκησης μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό. Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τις ενδορφίνες σας και να σας αποσπάσει την προσοχή από τις καθημερινές έγνοιες.

Γνωρίζετε ότι η άσκηση κάνει καλό στο σώμα σας, αλλά είστε πάρα πολύ απασχολημένοι και αγχωμένοι για να την εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Υπάρχουν όμως καλά νέα όσον αφορά την άσκηση και το στρες.

Σχεδόν κάθε μορφή άσκησης, από αερόμπικ μέχρι γιόγκα, μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό. Αν δεν είστε αθλητής ή ακόμα και αν είστε εντελώς εκτός φόρμας, μπορείτε ακόμα να κάνετε τη λίγη άσκηση να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς τη διαχείριση του στρες. Ανακαλύψτε τη σχέση μεταξύ της άσκησης και της ανακούφισης από το στρες – και γιατί η άσκηση θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου διαχείρισης του άγχους σας.


Άσκηση και εκτόνωση του στρες

Η άσκηση αυξάνει τη γενική σας υγεία και την αίσθηση ευημερίας, η οποία δίνει καθημερινά μεγαλύτερη ζωντάνια στο βήμα σας. Αλλά η άσκηση έχει επίσης κάποια άμεσα οφέλη όσον αφορά το στρες.

- Ενισχύει τις ενδορφίνες σας. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, που ονομάζονται ενδορφίνες. Παρά το γεγονός ότι αυτή η λειτουργία αναφέρεται συχνά σε σχέση με τους δρομείς, ένα παιχνίδι τένις ή μία πεζοπορία στη φύση μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτό το συναίσθημα.

- Είναι ένας διαλογισμός σε κίνηση. Μετά από ένα γρήγορο παιχνίδι Μπαντμιντον ή αρκετούς γύρους στην πισίνα, θα αντιληφθείτε ότι πολλές φορές έχετε ξεχάσει τα προβλήματα της ημέρας και έχετε επικεντρωθεί μόνο στις κινήσεις του σώματος σας. Καθώς αρχίζετε ρίχνετε καθημερινά τις εντάσεις σας μέσα από την κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι αυτή η εστίαση σε ένα ενιαίο έργο, και το αποτέλεσμα ενέργειας και αισιοδοξίας, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι και διαυγείς σε ότι κάνετε.

- Βελτιώνει τη διάθεση σας. Η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και τη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ήπια κατάθλιψη και το άγχος.


Κάντε την άσκηση να δουλέψει για σας

Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα άσκησης αρχίζει με μερικά απλά βήματα.

- Συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν δεν έχετε ασκηθεί για αρκετό καιρό και έχετε ανησυχίες για την υγεία σας, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα άσκησης.

- Περπατήστε προτού τρέξετε. Χτίστε σταδιακά το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Ο ενθουσιασμός για ένα νέο πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει στο να το παρακάνετε και ενδεχομένως ακόμη και να τραυματιστείτε. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αεροβικής δραστηριότητας (γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι) ή 75 λεπτά έντονης αεροβικής δραστηριότητας την εβδομάδα (όπως το τρέξιμο). Εάν είστε αρχάριοι, ξεκινήστε από μέτριο επίπεδο και στη συνέχεια προσθέστε έντονη δραστηριότητα καθώς η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται.

- Κάντε αυτό που αγαπάτε. Σχεδόν κάθε μορφή άσκησης ή κίνησης μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, ενώ μειώνετε το άγχος σας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επιλέξετε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το περπάτημα, την ποδηλασία, το γιόγκα, το τάι τσι, την κηπουρική, την άρση βαρών και το κολύμπι.

- Προγραμματίστε την άσκηση σας. Αν το πρόγραμμα σας την μία ημέρα απαιτεί μια πρωινή προπόνηση και την επόμενη ημέρα μία απογευματινή δραστηριότητα, αφαιρώντας λίγο χρόνο για να κινήστε καθημερινά θα σας βοηθήσει να κάνετε το πρόγραμμα άσκησης σας μια συνεχή προτεραιότητα.


Συνεχίστε με συνέπεια

Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα άσκησης είναι μόνο το πρώτο βήμα. Πιο κάτω είναι μερικές συμβουλές για να ακολουθήσετε με συνέπεια μια νέα ρουτίνα ή να αναζωογονήσετε μια παλιά προπόνηση:

- Θέστε στόχους. Γράψτε συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, σχετικούς και χρονικά περιορισμένους στόχους. Αν ο κύριος σας στόχος είναι να μειώσετε το στρες στη ζωή σας και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας, οι συγκεκριμένοι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα την ώρα του διαλείμματος σας ή, αν χρειαστεί, να βρείτε μία baby sitter για να παρακολουθεί τα παιδιά σας, ώστε να μπορείτε να παρευρεθείτε σε μία τάξη ποδηλασίας.

- Βρείτε έναν φίλο. Γνωρίζοντας ότι κάποιος σας περιμένει να εμφανιστείτε στο γυμναστήριο ή στο πάρκο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο. Κάνοντας άσκηση με ένα φίλο, συνάδελφο ή οικογενειακό μέλος δημιουργεί συχνά ένα νέο επίπεδο κίνητρου και δέσμευσης στις προπονήσεις σας.

- Αλλάξτε τη ρουτίνα σας. Εάν ήσασταν πάντα ένας ανταγωνιστικός δρομέας, ρίξτε μια ματιά σε άλλες λιγότερο ανταγωνιστικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν με τη μείωση του στρες, όπως το πιλάτες και το γιόγκα. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, αυτές οι πιο ήπιες ασκήσεις μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία σας, ενώ μειώνουν το άγχος.

- Ασκηθείτε σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Ακόμη και σύντομες περίοδοι δραστηριότητας σας παρέχουν οφέλη. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να ενσωματώσετε ένα 30λεπτο περπάτημα, τότε δοκιμάστε τρία 10λεπτα. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να κάνετε την τακτική σωματική δραστηριότητα μέρος του τρόπου ζωής σας.


Ότι κι αν κάνετε, μην θεωρείται την άσκηση ως ακόμη μία αγγαρεία στη λίστα σας. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει – είτε πρόκειται για ένα ενεργό αγώνα τένις είτε ένα περπάτημα στον πεζόδρομο – και κάντε την μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να γίνει ένα σημαντικό μέρος της προσέγγισης σας για μείωση του στρες.


Πηγή: Mayoclinic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: