Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

H "savoir vivre" του γυμναστηρίου

Η άσκηση στο γυμναστήριο έχει πολλά θετικά όπως η δυνατότητα χρήσης πολλαπλών οργάνων, η επίβλεψη από ειδικούς και η συναναστροφή με άλλους ασκούμενους. Ακριβώς όμως επειδή ερχόμαστε σε επαφή με άλλα άτομα πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες ευγενικής συμπεριφοράς ακόμα και μέσα στο γυμναστήριο.
Για παράδειγμα, μας ενοχλεί ιδιαίτερα όταν πάμε να κάνουμε μία άσκηση και βλέπουμε ότι ο προηγούμενος μας έχει αφήσει όλα τα βάρη του γυμναστηρίου πάνω σε αυτό. Εμείς φωνάζουμε τον γυμναστή κάνουμε τις κατάλληλες παρατηρήσεις, αλλά φεύγοντας από το ίδιο μηχάνημα κάνουμε ότι ακριβώς και ο προηγούμενος μας!
Για να διατηρήσουμε το χώρο καθαρό και για προστατέψουμε πρώτα-πρώτα την προσωπική μας υγιεινή, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την χρήση πετσέτας, την οποία πρέπει να ακουμπάμε κάθε φορά στα σημεία που έρχεται σε επαφή το σώμα μας με την επιφάνεια των μηχανημάτων. Με το τρόπο αυτό προστατεύουμε τον ίδιο μα στον εαυτό από τα διάφορα μικρόβια και ταυτόχρονα δείχνουμε το υψηλό μας επίπεδο υγιεινής.
Στον τομέα της προσωπικής υγιεινής συμπεριλαμβάνεται και η σωματική υγιεινή. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όσον αφορά την μυρωδιά που αφήνουμε πίσω μας. Ιδιαίτερα της ζεστές μέρες του καλοκαιριού, που ιδρώνουμε ακόμα και όταν δεν γυμναζόμαστε, πρέπει να έχουμε φροντίσει να φοράμε αποσμητικό και να το έχουμε πάντα κοντά μας για παν ενδεχόμενο. Σίγουρα κανείς δεν θέλει να τον θυμούνται από την κακή εντύπωση που άφησε η οσμή του ιδρώτα του.
Σε περίπτωση που έχετε κρυώσει καλό θα ήταν να μείνετε σπίτι σας και να ξεκουραστείτε μέχρι να αναρρώσετε. Είναι πιο ασφαλές και για εσάς, για να μην υποτροπιάσει η αρρώστια σας, αλλά και για τους υπόλοιπους ασκούμενους. Καταλαβαίνουμε ότι πιθανόν να θέλετε παρέα, αλλά δεν χρειάζεται να κολλήσετε και τους υπόλοιπους.
Σε έναν χώρο όπου υπάρχουν άτομα όλων των ηλικιών καλό θα ήταν να μην βωμολοχείτε ούτε να φωνάζετε δυνατά όταν λετε τα προσωπικά σας στον φίλο σας. Είναι πολύ πιο ευγενικό να χαμηλώσετε τον τόνο της φωνής σας. Εξάλλου, ούτε σε εσάς αρέσει να είστε σε έναν χώρο που βρίζουν και φωνάζουν.
Αν εντοπίσετε κάτι το ενδιαφέρον μέσα στο χώρο που γυμνάζεστε, όπως αυτόν/αυτήν που ονειρεύεστε, μην αρχίζετε να τον κοιτάτε επίμονα, θα σας παρεξηγήσουν. Υπάρχουν άλλοι τρόποι πιο διακριτικοί για να τον/την πλησιάσετε.
Οταν ο γυμναστής με τον οποίο θέλετε να μιλήστε για να σας δείξει κάτι είναι απασχολημένος, περιμένετε. Το πιο πιθανό είναι ότι ο πελάτης με τον οποίο είναι απασχολημένος αντιμετωπίζει εξίσου σημαντικό πρόβλημα με το δικό σας. Εχετε λίγο υπομονή.
Τέλος, όταν πρόκειται να ακολουθήστε ένα πρόγραμμα aerobic και έχετε καθυστερήσει καλύτερα να μην μπείτε και να περιμένετε το επόμενο. Πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολύ δύσκολο για τον καθηγητή που κάνει το μάθημα να μείνει συγκεντρωμένος όταν διακόπτεται συνεχώς από τα άτομα που μπαίνουν καθυστερημένα στο μάθημα.
Οταν τηρείτε όλους τους παραπάνω κανόνες ευγενείας πάνω από όλα δείχνετε την καλή σας ανατροφή και συμβάλλεται στην δημιουργία καλού κλίματος, δίνοντας το παράδειγμα, του χώρου που γυμνάζεστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: